Subsidiecheck

Een van de voordelen van een Slimme Vloer is dat u gebruik kunt maken van de subsidiemogelijkheden die de overheid u biedt om te verduurzamen. Als Slimme Vloeren willen wij er een bijdrage aan doen om u van de juiste informatie te voorzien hieromtrent. Hiervoor heeft de Rijksoverheid een tool ter beschikking gesteld welke u helpt bij het vinden van beschikbare subsidies voor uw verduurzamingsproject en het vaststellen van de hoogte van uw subsidie. Of u nu een particulier bent die haar woning renoveert of een zakelijke klant die investeert in verduurzaming, deze tool geeft u inzicht in de mogelijkheden.

Hieronder volgt een samenvatting van de punten die de overheid hierover ter beschikking heeft gesteld. U kunt alle onderwerpen te allen tijde hier (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isolatiemaatregelen#voorwaarden-isolatie) nalezen. Indien u een zakelijke klant bent gelden er andere regels en voorwaarden dan voor particulieren. De link naar de website voor een zakelijke klant vindt u hier. (https://www.rvo.nl/subsidies-f...)

Allereerst gelden er een aantal algemene regels voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Welke algemene regels gelden er voor u als particulier bij het aanvragen van subsidie?

  • Per type isolatie krijgt u maar één keer subsidie. Heeft u bijvoorbeeld eerder subsidie ontvangen voor HR++ glasisolatie? Dan kunt u hiervoor later niet nogmaals subsidie aanvragen. Ook niet als dit glas op een andere verdieping van uw woning wordt geplaatst. U mag wel op een later moment subsidie aanvragen voor een andere isolatiemaatregel, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Tip: laat u binnen 24 maanden meerdere keren dezelfde isolatiemaatregel uitvoeren? Wacht dan met uw aanvraag en vraag in één keer subsidie aan.
  • U vraagt binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste werkzaamheden de subsidie aan.
  • U laat een woning isoleren met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u toont aan dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • Heeft uw woning een monumentenstatus? Dan gelden er voor u aangepaste voorwaarden. Deze maken het toegankelijker om uw monument te isoleren. U leest hierover meer op de pagina voor monumenteigenaren.
  • Bent u de eigenaar, maar verhuurt u uw woning? Dan wordt u binnen de ISDE gezien als een zakelijke aanvrager. Voor isolatiemaatregelen kunt u dan subsidie aanvragen via de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Let op: hier gelden andere voorwaarden.

Bovenal geldt er ook de regel dat wanneer u meer dan één isolatiemaatregel laat installeren wordt het subsidiebedrag voor isolatie verdubbeld. Dit geldt ook als u het isoleren van uw woning combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet

Daarnaast gelden er voor u als particulier ook een aantal regels omtrent de installatie. Deze vindt u hieronder:

Algemene voorwaarden installatie:

  • U laat de woning eerst isoleren, daarna vraagt u de subsidie aan.
  • U isoleert het huidige oppervlakte van uw woning. Gaat u uw oppervlakte vergroten door een aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel of het betrekken van een garage bij uw woning? Dan krijgt u geen subsidie voor de isolatie hiervan.
  • Het isolatiemateriaal moet dik genoeg zijn om aan de isolatiewaarde te voldoen. Is er al isolatie aanwezig? Dan mag u het aanwezige isolatiemateriaal niet optellen om aan deze isolatiewaarde te voldoen.
  • De volledige isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een bouw(installatie)bedrijf. U mag niet zelf isoleren.
  • Tijdens de werkzaamheden maakt u een foto. Hierop is duidelijk zichtbaar dat de werkzaamheden op uw adres worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld, een foto waarop installateurs de spouwmuur van uw woning isoleren.

Let op: hierbij heeft u geen recht op subsidie:

  • U krijgt geen subsidie voor het deel van uw woning dat u vergroot met een aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel of wanneer u een garage bij uw woning betrekt.
  • U heeft ook geen recht op subsidie voor het deel van uw woning dat u afbreekt en vervolgens opnieuw opbouwt.

Daar wij als Slimme Vloeren ons specifiek richten op vloeren, lichten wij het gedeelte voor subsidie met betrekking tot vloeren uit. Voor de overige type isolatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Let op: u moet in uw subsidieaanvraag kiezen tussen bodemisolatie of vloerisolatie. U krijgt maar voor een van deze maatregelen subsidie

Voorwaarden bodemisolatie

  • U laat minimaal 20 m2 van de bestaande bodem isoleren.
  • Het isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.
  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
  • Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.

Voorwaarden vloerisolatie

  • U laat minimaal 20 m2 van de bestaande vloer isoleren.
  • Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant of aan de bovenkant van een bestaande vloer aangebracht.
  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
  • Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. In 2024 is dat 8 euro per m2. Er is een hoog en laag bedrag. Voor het hoge bedrag moet u binnen 24 maanden twee of meer maatregelen laten uitvoeren. De eerste maatregel moet op of na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. Vanaf 2024 krijgt u bovenop de 'gewone' subsidie een extra bedrag als u biobased isolatiemateriaal gebruikt. Deze is voor vloerisolatie gesteld op 2 euro per m2 en bodemisolatie 1 euro per m2.

Om uit te rekenen voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt, heeft de RVO een handige rekentool gemaakt. Kijk voor meer details op de site van het RVO (https://www.rvo.nl/subsidies-f...)

Indien u een ISDE-subsidie wilt aanvragen, kunt u terecht op deze(https://mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html) website.

Ten slotte komt u ook in 2024 in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 9% wanneer u uw vloer wilt isolaren. Voorwaarde is wel dat de woning ouder dan 2 jaar moet zijn. Belangrijk om te vermelden is dat het verlaagde btw-tarief enkel geldt voor de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Dit tarief is dus niet van toepassing op de materiaalkosten. Indien u hierover meer informatie wilt vinden, kunt u zich wenden tot de website van de Belastingdienst. (https://www.belastingdienst.nl...)

Bij de oplevering van een Slimme kwaliteitsvloer ontvangt de opdrachtgever een SKG-certificering. De SKG-certificering ontvangt men bij een minimale dikte vanaf 10cm pur isolatie of bij 16cm EPS isolatie of 40cm schuimbeton waarmee een waarde wordt gehaald van 3,7 RD. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, wordt hiermee de RD-waarde behaald waaraan uw isolatie moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Offerte aanvragen

Heeft u een vraag of een opmerking?

We staan altijd open voor vragen of opmerkingen over onze diensten. Of u nu meer wilt weten over ons assortiment of een specifieke vloeroplossing zoekt, neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.